Information om Oslo

Oslo är Norges huvudstad och även Norges största stad. Staden grundades ungefär 1048 men det var inte förrän på det tidiga 1600-talet som staden började växa. I slutet på 1700-talet var Oslo Norges största stad och hette Christiania efter Kung Cristian IV av Danmark. Staden bytte namn till Oslo 1925 efter ett beslut i stadens styre 1924. Idag bor här i Stor-Oslo 1,5 miljoner människor, en region som sträcker sig från Nittedal i norr till Asker i söder. Oslo är nu hemstad för många stora och internationella företags huvudkontor, andra viktiga institutioner och många offentliga verksamheter. Turismen är även den viktig för Oslo, delvis beroende på att de flesta turister som kommer till Norge kommer via Oslo. Alltfler turister anländer med kryssningsfartyg vilket har blivit en viktig del av turismen. Även många norrmän besöker sin huvudstad. Först och främst är Holmenkollen det primära besöksmålet. Skidbackarna där är faktiskt Norges mest besökta besöksmål. Frogner Park är också ett populärt besöksmål tillsammans med Gamla Stan’, Bjørkvika och olika museer som KonTiki, Frammuseet, Nationalgalleriet och Vikingaskeppsmuseet.

Upplev Oslo i hyrbil

Den flygplats som ligger närmast Oslo är Gardemoen och härifrån kan du flyga till nära nog alla städer i Norge.

Det finns dock mycket att se runt omkring Oslo och vill du resa runt för att se alla spännande saker som Oslo har att erbjuda så är det enklaste sättet att hyra en bil. Det är enkelt att hyra en bil vid Gardemoen. Du kan hyra av Hertz som med sina 11 000 kontor världen över är det största uthyrningsföretaget i världen. Du kan även välja Avis som är bland de största eller Europcar. Budget är även det ett alternativ och sist men inte minst kan du hyra från Sixt.

Några råd innan körning

Trafiken i Oslo är betydligt mer hektisk jämfört med många andra städer i Europa. Du kommer att komma fram säkert om du bara tar god tid på dig och tar det lugnt.

Då du besöker Oslo bör du passa på att besöka någon “marka”, eller skog, där du på vintern kan åka skidor, antingen i Østmarka eller Nordmarka. På sommaren är det väldigt trevligt att ta promenader i skogarna. För barnen finns Tusenfryd ungefär 15 km söder om Oslo vilket är ett obligatoriskt besöksmål. Det är Norges största nöjespark och där finns det något för alla åldrar. Lägg märke till att det är öppet endast från april till september.