Fem tips för att hyra en bil

Vi har sammanställt våra fem bästa tips för vad som bör göras innan du bokar en hyrbil. Oavsett om du ska hyra en bil för en månads bilsemester, eller endast kommer att använda bilen under en dag eller två, är det värt att följa dessa tips. Dessa tips kommer hjälpa dig att undvika överraskande kostnader, obehagliga situationer och andra humörförstörare under din semester.

Jämför priser

Det finns oftast flera biluthyrningsföretag som är verksamma inom de flesta städer och regioner. Två företag som hyr ut samma bil kan ta helt olika betalt. På grund av detta lönar det sig att jämföra erbjudanden från olika företag, innan du beställer en hyrbil. Du kan göra detta själv genom att jämföra de priser som anges på biluthyrningsfirmornas egna webbsidor eller genom att använda webbsidorna som gör jämförelsen åt dig. Genom att göra detta kan du enkelt få en överblick över vilka som erbjuder de mest lämpliga villkoren och du undviker därmed att behöva betala ett onödigt högt pris för en hyrbil.

Undvik onödiga utgifter

De flesta människor försöker hålla kostnader i samband med en hyrbil på en så låg nivå som möjligt. En smart metod som gör att du kan spara pengar är att välja en bil som inte har otaliga tilläggsfunktioner. De flesta som hyr en bil behöver inte all denna tekniska intelligens som finns tillgänglig. Om du har en egen GPS, eller använder GPS på din mobiltelefon, kan du hyra en bil utan denna funktion. På detta sätt kan du enkelt hålla kostnaderna nere.

Boka i förväg

En bra idé är att boka hyrbilen i god tid innan du bär iväg på resan. Detta kräver såklart att du vet när och hur länge du kommer att behöva bilen, något som de flesta människor oftast kan förutsäga. Förbokning hjälper dig att få exakt den typ av fordon som du behöver. Dessutom, genom att förboka minskar du risken för att alla bilar i din priskategori är uthyrda under den period du behöver bilen. De flesta biluthyrningsföretag har egna webbsidor som godkänner förbokning. Genom detta alternativ kan du även ange några ytterligare krav, såsom hyrning av bilbarnstol. Tänk på att de flesta biluthyrningsfirmor inte har en uppsjö av bilbarnstolar tillgängliga. Med tanke på detta, om du dessutom planerar att ta med småbarn på resan, bör du boka hyrbilen ordentligt i förväg.

Kom ihåg lämplig försäkring

Alla är inte medvetna om det faktum att deras vanliga reseförsäkring inte täcker ekonomiska förluster i samband med skada som inträffar på en hyrbil. På ett liknande sätt som i Sverige, är du skyldig att ha ansvarsförsäkring om du funderar på att hyra en bil utomlands. Eftersom du kan hållas ansvarig för att ha orsakat skada på ett annat fordon, täcks det alltså av en ansvarsförsäkring. Dina personskador täcks av försäkringen, men utöver detta bör du köpa separata försäkringar. Många biluthyrningsfirmor erbjuder en hel rad av försäkringspaket. Välj ytterligare försäkringar med omsorg, alla är nämligen inte nödvändiga.

En hyrbil för en liten summa pengar

För att lyckas hitta en hyrbil för minsta möjliga summa pengar kan du använda några tricks. Vi har redan nämnt prisjämförelser, förbokningar och att välja den bil du behöver. Dessutom kan du försöka förhandla om priset. Detta fungerar naturligtvis bäst om och när du träffar återförsäljaren. Du kan dra nytta av prisförhandlingar om du vill hyra bilen direkt – företaget tjänar pengar om de ger dig en hyrbil till ett billigare pris än om bilen står parkerad, outhyrd, utanför deras kontor. Ett annat användbart trick är att planera bilresan under en helg. På de flesta ställen är det billigare att hyra en bil på helgen jämfört med vardagar. Detta gäller oavsett årstid och kan göra en stor skillnad i din semesterbudget. Det sista tipset är att hämta och lämna tillbaka bilen på samma plats. Som regel kostar detta mindre jämfört med om du lämnar tillbaka bilen på ett annat kontor.