Hyr bil i Frankrike

Frankrike är det näst största landet i Europa, både när det gäller antal invånare och geografisk storlek. Det bor cirka 66 miljoner människor i Frankrike och de allra flesta talar just franska. Landet har 27 regioner, varav fem stycken omges av hav. Faktum är att om du reser till Guadeloupe eller Martinique i Karibien, eller till Tahiti Reunion på Afrikas östkust, reser du också inom Frankrike, då dessa områden faktiskt är franska och hör till EU (Läs mer om Frankrikes öar).

Den största regionen är den omkring huvudstaden, Paris. Här bor flest människor. Geografiskt är Nouvelle-Aquitaine den största regionen och är den som ligger kring Bordeaux. Paris är Frankrikes huvudstad och kallas ofta för “städernas stad”. Här bor 8 miljoner människor och Paris är därmed en av de största städerna i Europa. Näst största franska stad är Marseille med 1,5 miljoner invånare. I Frankrike används valutan Euro, och så har det varit sedan introduktionen 2002.

Franska rivieran och Alperna

Även om det är fler svenskar och skandinaver som åker till Spanien på semester så är Frankrike också ett vanligt resmål. Paris och Franska rivieran i Nice lockar många. Många hyr till exempel hus på Franska rivieran.

Även om klimatet tenderar att vara mycket mer behagligt i Frankrike än i Sverige, så är det många som tar sig till Frankrike just för vintern där. Många åker skidor i alperna och det brukar gå flyg direkt från Stockholm till Grenoble. Sedan tar det inte lång tid förrän man susar ned för backen! Lyon och Bordeaux är också mycket vanliga resmål om man tar sig till Frankrike.

Topp 5 städer att besöka

Paris. Behöver man verkligen säga så mycket om den här fantastiska staden? De flesta som varit i Frankrike har också varit i Paris på ett eller annat sätt. Det är en knutpunkt man lätt tar sig till. Från Stockholm tar det inte mer än ett par timmar på flyget.

När man så väl kommer fram handlar det bara om planering, och frågan är vad man ska satsa på först. Eiffeltornet, Louvren, Montmartre, Sacré Coeur, Notre Dame… listan kan verkligen göras lång. Att starta med en god lunch på någon av de många uteserveringarna ska inte underskattas. Det finns ingen anledning att hyra bil i Paris, annat än om man också vill utforska ytterområdena.

Nice har också blivit en mycket populär stad. Många har Nice som utgångspunkt för att ta sig till andra städer på Franska rivieran. Många har också semesterbostäder i Provence, och därmed är det praktiskt att flyga till Nice för att sedan ta sig vidare med bil dit man ska. På våren och sommaren finns det många direktflyg från flera svenska städer till Nice.

Staden är ett utmärkt resmål även för en långhelg. I och med det korta avståndet från flygplatsen sitter man strax efter landningen med ett glas vin på Promenade des Anglais. Det är också enkelt att ta sig till Monaco och spana in alla lyxiga båtar i hamnen, eller köra upp till någon av de härliga små bergsbyarna.

Marseille är en stad som också är väldigt känd. Men det är förhållandevis få som faktiskt varit här. Denna stora hamnstad hör i princip till Provence. Man kan flyga till Marseille via Frankfurt, München eller Paris. Man kan också ta det franska expresståget, TGV – från Paris tar det bara omkring 3 timmar att resa dessa 600 kilometer. Denna hamnstad är särskilt mysig med många små caféer och restauranger nere i det gamla hamnområdet.

Grenoble är nog mest känt för skidåkning. Bara några timmars bilkörning från centrum finns några av Europas största skidanläggningar, Tignes och Val d’Isere. Här sträcker sig slalombackarna så långt ögat kan nå – alla skidåkares dröm.

Lyon är staden som med rätta kan kalla sig Frankrikes mat-mecka. Här hålls både den europeiska och den internationella varianten av mattävlingen Bocuse d’Or. Paul Bocuse är en av de personer som verkligen satte Lyon på världens mat-karta. Här kommer du att hitta en fantastisk rikedom av restauranger, både med och utan Michelin-stjärnor. Du flyger till Lyon via Frankfurt eller Paris, eller så kombinerar du Paris-resan med några dagar i Lyon. Du kör enklast själv eller tar tåget från Paris (tåget tar bara några få timmar). Unna dig själv fantastisk mat i Lyon och Renaissance Quarter eller besök Roman-teatern.

Bra tips på biluthyrningsfirmor

Det är enkelt att hyra bil i Frankrike, och du kan jamföra priser her- biluthyrning24.se/frankrike och hertz.se/p/biluthyrning/frankrike Dock ska man vara uppmärksam på några saker när man gör detta.

Om du betalar med ett vanligt Visa kreditkort får du vara beredd på att företaget håller en relativt stor summa från det, som en pant. Summan motsvarar oftast priset du betalar vid tillfället för uthyrningen x 5.

Tips innan du sätter dig bakom ratten

Frankrike har ett av Europas mest moderna vägnätverk, med särskilt bra underhållna motorvägar. Kom ihåg att det ofta finns delar av sträckor där man måste betala avgifter.

Gör i ordning en korg med färska baguetter, vällagrade ostar och något att dricka. Frankrikes vackra städer och charmerande landsbygd bara väntar på dig!